Éves beszámoló – 2019

A Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének fő célkitűzése  egy önálló, magyar tannyelvű, bentlakásos, speciális oktatási intézmény létrehozása magyar anyanyelvű látássérült gyerekek számára. Ennélfogva minden tevékenységünk az elmúlt évben ennek a célnak volt alárendelve, azt direkt vagy indirekt módon szolgálta és segítette.

Az év folyamán 15 pályázatot adtunk le, melyből 13 vissza nem térítendő finanszírozást kapott, összesen 158.500 RON értékben a következőképpen:

• 3 benyújtott/3 nyertes pályázat Székelyudvarhely Megyei Jogú város önkormányzatától, 17.000 RON értékben
  • 7 benyújtott/6 nyertes pályázat a Bethlen Gábor Alaptól, összesen 113.000 RON értékben
  • 2 benyújtott/2 elnyert a Communitas Alapítványtól, 1500 RON értékben
  • 1 benyújtott és elnyert a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványtól, 12.000 RON értékben
  • 1 benyújtott és elnyert a Csíki Vállalkozók Egyesületénél, 15.000 RON értékben
  • helyi és udvarhelyszéki vállalkozásoktól, támogatóktól, magánadományokból, a személyi jövedelemadó 2%-nak a felajánlásaiból befolyt összeg összesen 51.000 RON
  • 1 benyújtott és elutasított a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnál

A pályázatokból és az adományokból az év folyamán a következő programokat valósítottuk meg:

• több alkalommal is Vakvacsorát szerveztünk, hogy egyesületünk szerepét, munkáját és célkitűzését széles körben ismertessük. Vendégeink voltak jeles közéleti személyiségek, politikusok és vállalkozások vezetői.
  • magyar ajkú látássérült gyerekeknek és szüleiknek, kísérőiknek szervezett nyári táborozás. A 63 résztvevőnek ingyenesen biztosítottuk a szállást és étkezést, a foglalkozásokhoz az eszközöket és alapanyagokat. Az érintetteken kívűl meghívottaink voltak a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Pszihopedagógia Karának vezetői, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársa, frissen végzett gyógypedagógusok és más szakemberek. Életkor szerint külön csoportokban, korosztálynak megfelelő tematikus foglalkozásokat tartottunk, mint kézműves foglalkozások, asszisztív technológia, a fehér bot használata. Sztárvendégünk is volt, a Magyarországról gazdiját, Tábor Istvánt elkísérő Pakli, a vakvezető kutya.
    A gyerekek foglalkozásai alatt a szülőkkel pszichológus és gyógypedagógusok folytattak személyes és csoportos konzultációkat, melyeken kihangsúlyozódott az oktatás fontossága a gyerekek sikeres társadalmi integrációja érdekében.
  • előadóként részt vettünk a sajátos nevelési igényű gyerekek speciális oktatása témakörben, a gyulafehérvári Caritas és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által megszervezett “13. Együtt a fogyatékkal élőkért” konferencián
  • egyesületünk első alkalommal szervezett Fehér Bot napi ünnepséget, a “Látássérült gyerekek fehér bottal?!” projekt keretében, figyelemfelkeltő, érzékenyítő és szemléletformáló programokkal. Több erdélyi településről érkeztek látássérült gyerekek szüleikkel, majd az ajándékba kapott jó minőségű fehér bottal bejárták a leendő iskolavárosukat. Az eseményen részt vettek a BBTE munkatársai és gyógypedagógus hallgatói és az MVGYOSZ munkatársai, az oktatási hiányosságok témájában szervezett megbeszélésünkön kiegészülve Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatal és az RMPSZ képviselőivel.
  • számítástechnikai tanfolyamot szerveztünk látássérültek számára, képernyőolvasó és nagyító szoftverek segítségével. Kurzusaink a jövőben is folytatódni fognak, hiszen a Braille ismerete mellett az asszisztív technológia is rendkívül fontos a hatékony tanulási folyamatban.
  • tapintható 3D képzőművészeti kiállítást rendeztünk, melyet Székelyudvarhely után a csíkszeredai Kájoni János Megyei könyvtárba majd szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házba költöztettünk.
  • Aranyosi Péter és Sulyok Péter vak humorista  részvételével stand-up humorestet szerveztünk Bukarestben, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen.
  • letettük a hangoskönyvtárunk alapjait az első 1000 kötettel, melyet az MVGYOSZ bocsátott rendelkezésünkre
  • elkészíttettük és tartalommal feltöltöttük a bemutató honlapunkat.
  • bővítettük a helyzetfelmérő tanulmányunkat, kiegészítve egy általunk is alkalmasnak vélt ingatlan átalakítására végeztetett előszámításokkal a koncepciónk alapján.

Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a látássérült gyerekek szüleivel, megpróbálva segíteni felmerülő gondjaik megoldásában.

Ugyanakkor sikerült ösztöndíjjal kiküldenünk egy gyógypedagógust a magyarországi ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára látássérültek gyógypedagógiájára szakosodni, melynek költségeit a Collegium Talentum Alapítvány és egyesületünk állja.

Megbeszéléseken, tárgyalásokon vettünk részt Székelyudvarhely önkormányzati képviselőivel, az Erdélyi Református Egyházkerület képviselőivel, politikusokkal, Hargita megye tanácsának vezetőivel. Tárgyalásaink eredményeképpen augusztustól a béreket és azok járulékos költségeit a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány biztosítja egyesületünk munkatársai számára.

Rendszeres megbeszéléseink voltak a városi és megyei elöljárókkal, politikusokkal, a történelmi egyházak képviselőivel, mely megbeszélések eredménye a szeptember 25/1548-as Magyar Kormányrendeletben konkretizálódott, így egy jelentős összeg, a becslés szerinti költségek harmada rendelkezésünkre áll az iskolaprojekt finanszírozására.